Dec 16, 2009

Berminat?? Mohon Quotation

Glitter Words


PERMOHONAN QUOTATION

Quatation ni kita adakan utk rujukan benefit pelanggan dengan bajet yg diiginkan..
antara maklumat yg ayumie perlukan :

1) nama penuh :
2) ic :
3) Pekerjaan :
4) Merokok tak? :
5) anggaran bajet :
6) emel :
7) no tel :


pehtu ayu alukan antar ke ym : ayu_me79 atau emelkan ke rahayu@prupartner.com.my / ayu_me79@yahoo.com, nak sms/calling ke talian 013-2810870 lagi dialukan..

Terima kasih atas pertanyaan & penyertaan tuan/puan dlm plan hebat ini bersama ayumie amat2 dihargai. :)

TakafulLink

Glitter Words

KONSEP TAKAFUL

Takaful ialah satu konsep yang berasaskan prinsip-prinsip berkongsi tanggungjawab, bekerjasama & saling membantu menjaga kepentingan bersama. Setiap perserta menyumbang berasaskan Tabarru' (derma) kepada dana yang akan digunakan untuk membantu satu sama lain pada masa diperlukan.


DAPATKAN FLEKSIBILITI UNTUK MENGURUSKAN KEPERLUAN ANDA YANG SENTIASA BERUBAH!

Keperluan hidup kita sentiasa berubah mengikut peredaran masa. Jesteru, apabila keperluan hidup berubah, keutamaan kita turut berubah. Masalahnya, kita juga perlu mengubah perancangan kewangan kita untuk diselaraskan dengan keutamaan hidup kita yang berubah.

Pelan Takafulink Prudential BSN (PruBSN) adalah pelan Takaful keluarga berkaitan dengan pelaburan yang berlandaskan prinsip-prinsip Syariah. Ia dirangka dengan matlamat untuk menangani keadaan-keadaan tidak menentu dalam hidup anda dengan memberi fleksibiliti kepada anda untuk mengawal hidup anda sepenuhnya. Dengan mematuhi nilai-nilai yang menjadi pegangan anda, ia juga membolehkan anda mengawal gaya hidup anda.


BAGAIMANA PELAN TAKAFULINK BERTINDAK UNTUK SAYA?

Untuk Perlindungan Anda
Kami akan membantu anda merancang tahap perlindungan yang sesuai untuk anda dengan menjelaskan semua elemen Pelan Takafulink kepada anda.


Manfaat Asas
Kematian : Jumlah yang dilindungi dan nilai baki dalam Unit Akaun Peserta (PUA)* dan Akaun Khas Individu (ISA)** akan dibayar sekiranya anda meninggal dunia.

*PUA = akaun unit-unit yang diperuntukkan, bergantung kepada jumlah sumbangan berkaitan yang dibayar.
**ISA = akaun sumbangan manfaat tambahan yang dibayar.


Hilang Upaya Penuh & Kekal (HUPK)
Jumlah yang dilindungi akan dibayar sekiranya anda mengalami HUPK sebelum mencapai usia 60tahun, manakala unit-unit dalam PUA dan nilai ISA akan kekal dalam akaun anda.



Glitter Words

Accidental Death and Disablement, Accidental Medical Reimbursement:
Memberi manfaat kemalangan untuk ditambah kepada manfaat perlindungan utama anda

Medical Cover:
Sekiranya anda dimasukkan ke hospital disebabkan kesakitan atau kecederaan, anda akan menerima bayaran tunai tetap untuk Bantuan Kemasukan Hospital, bantuan Penjagaan Rapi dan Bantuan Prosedur Pembedahan.

Major Medical Cover:
Memberikan perlindungan perubatan bagi Manfaat Hospital dan Pembedahan dan Rawatan Pesakit Luar sekiranya anda dimasukkan ke hospital atau memerlukan rawatan pesakit luar disebabkan kesakitan atau kecederaan. Ini juga termasuk Bantuan Perubatan Kecemasan.

Hospital Benefit:
Memberi bantuan tunai harian sekiranya anda dimasukkan ke hospital.

Disability Provider, Crisis Cover Income :
Manfaat ini dibayar setiap tahun sekiranya anda mengalami HUPK atau penyakit kritikal sebelum mencapai usia 60 tahun.

Crisis Shield:
Memberi perlindungan daripada penyakit kritikal, yang sedia untuk digunakan di saat-saat anda paling memerlukan.

Weekly Indemnity:
Memberi bantuan wang tunai mingguan jika peserta kehilangan upaya disebabkan kemalangan.

Contributor:
Membayar manfaat tahunan tunai mingguan jika peserta kehilangan upaya disebabkan kemalangan.

Spouse atau Parent Contributor:
Sekiranya pasangan atau ibu bapa anda meninggal dunia, atau mengalami HUPK sebelum mencapai usia 60 tahun atau disahkan menghidap penyakit kritikal, manfaat ini akan membantu anda membayar sumbangan kepada pelan Takaful pada masa hadapan. Bayaran manfaat tahunan akan dihentikan apabila anda meninggal dunia atau mencapai usia 60 tahun.

Takaful Cerdik (Pendidikan)


Hadiah paling berharga untuk anak anda :-
Pelan Takafulink Cerdik adalah pelan sumbangan tetap berkaitan pelaburan yang akan matang apabila anak anda mencapai umur 25 tahun. Pelan ini bukan sekadar memberi perlindungan untuk pendidikan dan kesejahteraan hidup anak anda, tetapi ia juga amat fleksible untuk memenuhi keperluan anda dan anak anada yang sentiasa berubah mengikut peredaran masa.Kini anda boleh memberi dua hadiah paling berharga buat anak anda - PENDIDIKAN dan PERLINDUNGAN.Senarai manfaat dan penerangan...
1- Kematian atau Lumpuh Kekal Keseluruhan
Sekiranya berlaku kematian kepada anak, pampasan akan diberikan berdasarkan tahun penyertaan. Umur pada tarikh akan datang1 Tahun : 20% daripada jumlah perlindungan (sum covered)2 Tahun : 49% 3 Tahun : 60%4 Tahun : 80%5 Tahun dan ke atas : 100%Sebab kematian terdiri kematian biasa
2- 36 Jenis Penyakit Kritikal (senarai penyakit kritikal)
- Sekiranya anak mengidap salah satu dari 36 Jenis penyakit, pemegang polisi akan diberikan pampasan sekali gus (lump sum).- Segala kos rawatan perubatan akan ditanggung oleh kad perubatan MMC (rujuk manfaat medical card)- Selepas didapati mengidap salah satu daripada penyakit kritikal ini, semua caruman akan datang akan ditanggung oleh PruBSN sehingga umur anak mencapai 25 tahun atau meninggal dunia, yang mana lebih terdahulu.Wang pelaburan anda akan bertambah secara automatik. Anda tidak perlu membayar apa-apa caruman dan layak untuk menikmati semua manfaat yang masih ada.
3- Kemalangan (Mati atau Lumpuh)
- Manfaat ini akan membayar pampasan kematian atau lumpuh kekal keseluruhan akibat kemalangan. - Bayaran ini adalah tambahan kepada bayaran (Kematian/Lumpuh Kekal Keseluruhan *Manfaat No 1).- Sekiranya anak meninggal dunia disebabkan kemalangan di tempat awam, atau semasa menaik kenderaan awam yang bergerak di atas jalan raya atau landasan (PLV-Public Landed Vehicle) yang mempunyai jadual perjalanan dan laluan yang tetap, pampasan akan digandakan sebanyak 2 kali (Double Indemnity)- Sekiranya anak mengalami kecacatan kekal atau kehilangan anggota, pampasan akan diberikan mengikut peratusan (%)- Jumlah manfaat adalah jenis diperbaharui (renewal benefit) – Contoh, katakan anda sudah buat tuntutan sehingga habis manfaat ini pada tahun tersebut, jumlah yang dilindungi akan menjadi 100% semula. - Akan tetapi sekiranya tuntutan 100% dilakukan pada tahun itu, untuk tuntutan manfaat ini pada tahun yang sama tidak dibenarkan. Manfaat ini diperbaharui mengikut tahun polisi.
4- Kad Perubatan (Major Medical Card-MMC)
- Menyediakan dana untuk rawatan perubatan Bayaran terus ke Hospital Panel PruBSN Takaful seluruh - Malaysia. Boleh digunakan di dalam dan luar negara.- Manfaat yang ditawarkan adalah seperti berikut (Sila refer medical card)- Jaminan pembaharuan dan dijamin dan tiada port-folio akan dibatalkan.
5- Elaun Hospital
- Manfaat ini akan diberikan mengikut jumlah hari klien duduk dalam wad.- Tidak tertakluk kepada hospital swasta sahaja, sekiranya anda masuk hospital kerajaan sekali pun, Elaun Hospital akan dibayar. - Sekiranya bil hospital swasta telah ditanggung oleh syarikat anda.- Elaun Hospital ini juga boleh kita tuntut (claim) tanpa memerlukan bil atau resit asal.
6- Elaun ICU
- Elaun tambahan akan diberikan disepanjang tempoh klien berada dalam ICU.
7- Elaun Bedah
- Elaun Bedah akan diberikan sekiranya klien menjalani procedure pembedahan. Sila rujuk Jadual Manfaat Elaun Pembedahan.
8- Elaun Lumpuh
- Pampasan ini akan diberikan kepada klien apabila klien didapati Lumpuh Kekal Keseluruhan (Total Permanent Disable)
9- Khairat Kematian
- Bayaran RM 2,000 untuk khairat kematian bagi tujuan menanggung kos pengebumian jenazah. - Pampasan ini boleh dituntut sebaik sahaja klien meninggal dengan mengemukakan bukti kematian seperti permit pengebumian, surat kematian atau keratan akhbar mengenai berita kematian tersebut
10- Premium Percuma
Manfaat ini akan menyambung simpanan klien secara automatik sekiranyaAnak disahkan mengidap salah satu daripada 36 jenis penyakit kritikal. Sila rujuk senarai penyakit kritikalPembayar meninggal duniaPembayar lumpuh kekal keseluruhan (TPD)Pembayar mengidap salah satu daripada 36 jenis penyakit kritikal.Semua manfaat lain dalam plan ini berkekalan sehingga tamat tempoh polisi iaitu pada umur anak 25 tahun.
11- Pulangan Pelaburan
- Tiada tempoh matang untuk mengeluarkan wang anda. - Wang pelaburan boleh dikeluarkan pada bila-bila masa untuk tujuan pembelajaran anak dengan syarat nilai tunai terkumpul melebih RM 4,000.- Anggaran pulangan pelaburan 9% hingga 11% setahun (bergantung kepada prestasi pasaran dan dana yang anda pilih).- Sekiranya anda ingin mendapatkan pulangan yang lebih tinggi, anda boleh menambah caruman tambahan dalam Takaful Saver.
12- Takaful Saver
- Manfaat tambahan untuk memaksimumkan simpanan pendidikan untuk anak anda

Takaful Puteri

MANFAAT TAKAFUL PUTERI




Manfaat Takaful Puteri merupakan manfaat rider (perlu disertakan dengan pelan Takafulink)

Pelan-Pelan Takaful Puteri menawarkan pelbagai manfaat tambahan kepada wanita yang biasanya tidak terdapat didalam pelan Takafulink.

Terdapat 2 pilihan pelan iaitu Takaful Puteri atau Takaful Puteri Plus
Kedua-dua pelan menawarkan tiga tahap jumlah yang diinsurankan iaitu

[ RM50,000, RM100,000 atau RM150,000 ]



Pelan Takaful Puteri menawarkan :


Manfaat Penjagaan Wanita yang melindungi daripada penyakit-penyakit berkaitan wanita
Pelan Takaful Puteri Plus menawarkan:

Manfaat Penjagaan Wanita yang melindungi anda daripada penyakit-penyakit yang berkaitan wanita.

Manfaat Penjagaan Ibu yang melindungi komplikasi kehamilan dan penyakit-penyakit congenital bayi (penyakit sejak lahir)


MANFAAT PENJAGAAN WANITA


a) Tuntutan untuk satu daripada mana-mana kejadian di bawah 100% jumlah yang diinsurankan akan dibayar.

Kanser berkaitan wanita
Kanser payudara atau
Kanser Uterus Serviks atau
Kanser Tiub Falapio atau
Kanser Ovari atau
Kanser Uterus atau
Kanser Vagina/Vulva
atau
Lupus Eritematosus Sistemik dengan Lupus Nefritis


30% daripada jumlah yang diinsurankan akan dibayar sekiranya disahkan mengidap Karsinoma-in-situ Payudara atau Uterus Serviks.Bagaimanapun, apabila disahkan kemudiannya mengidap kanser berkaitan wanita atau Lupus Eritematosus Sistemik dengan Lupus Nefritis, kami akan membayar baki 70% daripada jumlah yang diinsurankan.


b) Tuntutan untuk satu daripada mana-mana kejadian di bawah. 30% daripada jumlah yang diinsurankan akan dibayar.

Artritis Reumatiod dengan Komplikasi atau
Pembedahan Rekonstruksi Payudara atau
Pembedahan Rekonstruksi Muka kerana kemalangan atau
Graf kulit kerana kebakaran atau kanser kulit atau Keretakan Osteoporosis


MANFAAT PENJAGAAN IBU

a) Tuntutan untuk satu daripada mana-mana kejadian di bawah RM10,000 akan dibayar


Komplikasi Kehamilan

Penyebaran Penggumpalan Intravaskular (selepas hamil 7 bulan) atau
Kehamilan Ektopik atau
Keguguran Lewat (dari hari 126 hingga hari 196 kehamilan) atau
Kematian Fetus (selepas hamil 196 hari) atau
Kematian Anak (dalam tempoh 30 hari selepas kelahiran)

b) Tuntutan untuk satu daripada mana-mana kejadian dibawah.RM20,000 akan dibayar.

Penyakit-penyakit Kongential Bayi

Sindrom Down atau
Kecacatan Vetrikel Septum atau
Kecacatan Atrium Septum atau
Spina Bifida atau

Lelangit Rekah
Bayi mestilah hidup lebih dari 30 hari selepas kelahiran dan didiagnosis dalam tempoh 2 tahun selepas kelahiran.

Nota :


Kejadian yang boleh dituntut di bawah Manfaat Penjagaan Wanita Dan Manfaat Penjagaan Ibu mestilah kejadian pertama yang berlaku di sepanjang hayat Hayat Diinsurankan

Aug 13, 2009

SimBoLiK!!

Anugerah yang tidak ternilai..
Pelbagai anugerah agensi Manager terima.. BUkti Kejayaan & kepimpinan beliau membimbing "anak buah" untuk sama-sama menuju arah yang satu..
MATLAMAT HIDUP!!..
Jom layann....





Anugerah terbaru di terima...
Amat mengujakan!!







"Tn. Haji Firdaus Lau" di anugerahkan oleh The Malaysian Insurance Institute (MII) sebagai
"Ketua Agensi Bumiputera Cemerlang 2009"
BUkan calang2 anugerah tu.. Tabik Spring kat tn haji..!!






















JUARA!! JUARA!!











7 Million Dollar Agency 2008..
















































Terbukti Hebat & Marbeless!!

Banyak lagi anugerah yang tak dipaparkan kat sini...











Nak saksikan ngan mata sendiri?? amat2 di alukan... Teringin nak tengok & dapatkan feel bersama2 dlm biz nih??
Roger den yo.. den angkut bawak ke opis marbeles nih & Jom sertai kami di sini.. :)

Nak jenjalan ke opis pon bole.. elo di talian 012-3945501 / 013-2810870.. available sokmo.. ;))

Tq yo..










==========================================================
Ha kat atas tu simbolik agensi opis yg bombastik..
yg ni plak..simbolik untuk diri den sendiri plak., kena gak paparkan..
layannn... hiks..


"Watch Out In June Contest"

Dari semasa ke semasa Syarikat akan mengadakan Contest & Reward & Peluang Melancong serta BONUS$$$$$...
Ada peluang.. ghugi tak grab!!

Amat2 bermakna bagi diriku...

"Buat Lebih, dpt Lebih" JUST DO IT!

Jom kita sesama jom ;)







Very MEANINGFUL!!




psttt.. bahagian ni akan di update dr semasa ke semasa.. selalu2 la jengah lagi yo...
yg mana lom "memiliki" kelebihan & manfaat yg ada kat sini... mai sertai sesama..
lain dr yg lain!!

Aug 3, 2009

Aktiviti LTH : TEAMWORK

Aktiviti Agensi LTH (Lau Thing Hee @ Tn. Hj Firdaus Lau)

Trip ke Hulu Langat - Julai 2009



Sambil bincang untuk ke arah mencapai matlamat kumpulan & individu serta tindakan yg bakal diambil utk menjadi "LEBIH BAIK".. sambil nikmati pemandangan indah.. dengan deruan air yang nyamannnnnnnn!



Agensi LTH, dianugerahkan sebagai agensi yang melahirkan agen bumiputera no 1 di Mesia.. Memang tabik spring den ngan Agensi Manager yang amat Bertanggungjawab ini untuk melihat kita semua MAJU & BERJAYA.. Guidelines sentiasa diberi, kelas percuma disediakan.Part 1 & Part 2..Jadi tunggu apa lagi??? JUST DO IT!!











Agensi trip ini bukan syarikat yg adakan.. tp atas inisiatif tuan manager agensi ... Memang lain dr yg lain.. "Semangat Berpasukan!".
Diadakan 2 bulan sekali.. Byk lagi aktiviti2 yg dibuat oleh agensi.. ayumie akan bongkar satu persatu..
Mai la singgah lagi yo! ;)



Setiap kumpulan mempersembahkan hasil perbincangan..
Nampak biasa.. Hasilnya.. amat LUARBIASA!
Jom sertai kami... ;))
Mai roger ayumie
012-3945501 / 013-2810870
ym : ayu_me79

Jul 13, 2009

Konsep "3 in 1"

Lebih Fleksibel, Lebih Manfaat, Lebih Nilai..





mai roger ayumie.. ;)

Jul 2, 2009

Pelik tapi Benar!

Glitter Words


Pelik tapi benar.. Apa yang boleh "Life Insurance" bagi pada anda??
Mai kita gali ;)

L = Life Time Income.(money At Work)
I = Income When Disable.(Medical Expenses)
F = Final Expenses. (Medical Expenses)
E = Education Fund. (Utk anak2. Save 4 ur children)

I = Income tax relief. (utk relief income tax.. mai amik insurans :a01)
N = No Risk Investment.
S= Sure Return Of Money.
U= Unusual Way Of Saving.(Compare dgn Asb)
R= Retirement Fund.
A= An Aid To Thrift.
N= Nation Building.
C= Critical Illness.
E= Emergency Fund.(tabung kecemasan ni bebila boleh bawa kuar simpanan anda sekiranya memerlukan.. amat fleksibel)

Pelan yg disediakan amat fleksibel!! mai sertai nya sekarang bersama ayumie ;)
roger2 ok..

Jun 30, 2009

FiKiR SeJeNaK : Bil Rawatan tersedia bermula RM500,000

RAWAT JANTUNG TANPA BEDAH


Oleh Hafizah Iszahanid
Berita harian online : 30 Jun 2009








Contoh alat Amplatzer yang digunakan (gambar dalam bulatan).

IJN kendali prosedur baru guna besi yang disiarkan secara langsung ke Australia, hari ini, PEMBEDAHAN bukan lagi satu-satunya prosedur menangani masalah jantung kongenital. Hari ini tanpa pembedahan, masalah jantung kongenital seperti jantung berlubang boleh ditangani dengan menutupnya menggunakan alat yang dikenali sebagai 'Amplatzer device'. 'Amplatzer device' adalah adalah besi halus yang digunakan untuk menutup lubang pada jantung. Terdapat pelbagai saiz dengan paling kecil berukuran empat milimeter manakala paling besar adalah 40 milimeter. Ia sampai ke jantung menerusi teknik tiub (transcatheter technique) dan dimasukkan menerusi paha.

Ketua Jabatan Kardiologi Pediatrik, Institut Jantung Negara, Dr Mazeni Alwi, berkata teknik ini adalah antara prosedur rawatan jantung kongenital yang ditawarkan di IJN. Lebih mengagumkan, Dr Mazeni akan mengetuai pasukan perubatan IJN dalam tiga prosedur teknik tiub yang disiarkan secara langsung ke Australia, hari ini. Usaha itu (dua membabitkan pesakit jantung kongenital dan satu pesakit jantung dewasa) adalah sebahagian daripada program pengajaran dan pembelajaran Kongres Jantung Pediatrik dan Pembedahan Jantung Sedunia yang berlangsung di Australia bermula 19 hingga 21 Jun 2009.



Menerusi teknik tiub menggunakan amplatzer, doktor akan mengukur saiz lubang pada jantung sebelum prosedur dilakukan. Amplatzer diperbuat daripada aloi jenis nitinol, bahan yang sama digunakan bagi menghasilkan pacemaker (alat yang mengawal denyutan jantung tidak normal). Justeru tidak timbul persoalan penolakan oleh tubuh. "Kelebihan teknik ini adalah ia boleh dibuat tanpa pembedahan besar seperti sebelumnya. Malah prosedur ini hanya mengambil masa sekitar dua atau tiga jam," katanya. Jelas Dr Mazeni, kelebihan prosedur ini adalah tempoh pemulihan lebih cepat berbanding pembedahan terbuka. Malah dalam tempoh 48 jam, pesakit boleh kembali aktif seperti biasa. Antara tiga kes yang dikendalikan Dr Mazeni - dua daripadanya membabitkan pesakit pediatrik. Kes pertama, remaja berusia 15 tahun yang menghidap masalah jantung berlubang (tetralogy of fallot - TOF) manakala satu kes lagi membabitkan kanak-kanak berusia tiga tahun yang mengalami masalah saluran darah berlebihan di jantung (fistula).



Jelas Dr Mazeni, TOF adalah satu daripada 10 jenis masalah jantung kongenital yang biasa ditemui pada kanak-kanak. Umumnya, pembedahan sementara untuk pertama kali biasanya dibuat ketika pesakit masih kecil. Bagaimanapun, ada kalanya selepas pembedahan, lubang pada jantung tidak tertutup dengan sempurna. Keadaan itu tiada kaitan dengan kepakaran pasukan perubatan. Sebaliknya sifat penyakit itu sendiri yang menyebabkan lubang pada jantung sukar ditutup. Bagi kes pertama, pembedahan awal TOF yang dibuat pada 1999 tidak membantu. Lubang seluas lapan milimeter pada jantung masih wujud menyebabkan dia memerlukan pembedahan kedua. Dalam kes pertama ini, amplazter akan digunakan dan dimasukkan ke jantung dengan tiub (kateter).' Apabila ia tiba di kawasan yang perlu dibaiki, ia akan ditolak keluar dari kateter dan kembali kepada bentuk asal, seakan cendawan berkembar.

Amplazter dengan sifatnya yang fleksibel ia mudah menutup lubang pada jantung. Kes kedua membabitkan kanak-kanak berusia tiga tahun yang berhadapan dengan saluran darah tambahan di arteri koronari jantung (fistula koronari arteri). Bagaimanapun kanak-kanak ini tidak berdepan dengan simptom kegagalan jantung. Masalah itu dikesan secara tidak sengaja oleh doktor ketika rutin pemeriksaan kesihatan.


Kata Dr Mazeni, walaupun tanpa simptom, kegagalan jantung kanak-kanak ini boleh menyebabkannya mengalami komplikasi kesihatan apabila dewasa sekiranya masalah itu tidak ditangani. "Dia mungkin berhadapan dengan keadaan peningkatan jumlah darah ke paru-paru. Selain itu, dia mungkin mengalami masalah salur darah jantung tersumbat selain risiko jangkitan," katanya. Fistula koronari arteri masalah yang jarang berlaku, tetapi ia membabitkan koronari arteri dan ruang jantung atau sistem vena. Untuk kes kedua, teknik tiub juga digunakan sebagai prosedur rawatan.



Apa itu masalah jantung kongenital?
Masalah jantung kongenital adalah sejenis kerosakan atau kecacatan dalam satu atau lebih struktur salur darah yang terjadi sebelum kelahiran bayi. Ia mungkin membabitkan bahagian dinding dalam jantung, injap atau arteri dan vena sekali gus mengganggu aliran darah normal melalui jantung. Sebenarnya masalah jantung kongenital adalah perkara biasa yang ditemui di kalangan bayi baru lahir. Di Amerika contohnya, masalah ini dikesan di kalangan lapan atau 10 bayi daripada setiap 1,000 kelahiran.


Di Malaysia, dengan perkembangan kemudahan kesihatan yang semakin baik banyak kes masalah jantung kongenital dapat dikesan sebaik saja seorang bayi itu dilahirkan. Masalah jantung kongenital tidak terhad kepada satu keadaan sebaliknya pelbagai. Ia mungkin masalah injap atau dinding dalam jantung. Malah, ada bayi yang mengalami dua atau tiga kecacatan struktur jantung serentak. Bergantung pada kerosakannya, kecacatan yang sedikit mungkin tidak menunjukkan sebarang simptom. Manakala kecacatan yang kompleks dan serius boleh berhadapan pelbagai simptom yang mengancam nyawa. Bagi kebanyakan orang, punca masalah jantung kongenital tidak diketahui.



Bagaimanapun, faktor genetik kerap dikaitkan sebagai antara sebab utama walaupun peratusannya tidaklah dominan. Namun, risiko untuk memiliki anak dengan masalah jantung kongential adalah tinggi jika ibu bapa atau adik beradik memiliki masalah yang sama - risiko meningkat daripada lapan dalam setiap 1,000 orang kepada 16 dalam 1,000 orang. Namun, punca sebenar mengapa ia terjadi tidak diketahui secara tepat. Faktor yang boleh dikaitkan dengan peningkatan risiko masalah jantung kongenital.

Masalah genetik atau kromosom misalnya di kalangan kanak-kanak sindrom down
Pengambilan sesetengah ubat atau alkohol atau penggunaan dadah ketika hamil
Jangkitan kuman ketika hamil seperti rubela pada awal kehamilan.Jenis masalah jantung kongenital secara umum



Kecacatan pada injap jantung - penyempitan atau stenosis pada injap atau injap tertutup yang menghalang aliran darah. Kecacatan injap yang lain termasuk injap bocor.
Kecacatan pada dinding antara atria dan ventrikles jantung (atrial and ventricular septal defects). Ia menyebabkan darah beroksigen dan tidak beroksigen bercampur antara jantung sebelah kanan dan kiri. Otot jantung tidak normal yang menyebabkan kegagalan jantung


Mengenali simptom jantung kongenital
Antara yang mungkin;


Bernafas dengan cepat
Lebam pada kulit, bibir dan kuku
Keletihan walaupun selepas menyusu
Aliran darah dalam badan tidak sempurna - ia menghasilkan bunyi yang dikenali sebagai 'heart murmur' namun bukan semua heart murmur itu tanda masalah jantung jantung.


Jun 9, 2009

PeLuAnG KeRjaYa??

Glitter Words


Tercari-cari peluang untuk tambah pendapatan keluarga? Di sinilah tempatnya..


Kami memerlukan ANDA untuk mengisi jawatan sebagaiPerunding Insurans dan Takaful (Sepenuh Masa/Sambilan)

INSENTIF DAN FAEDAH
+ Elaun sehingga RM3,000 sebulan (untuk sepenuh masa sahaja)
+ Komisen dan bonus tahunan yang lumayan
+ Peluang kenaikan pangkat dan pendapatan tanpa had
+ Insentif melancong ke luar negara
+ Latihan percuma (latihan selepas waktu bekerjadan hujung minggu)

SYARAT KELAYAKAN
+ Berumur 23 tahun dan ke atas
+ Pendidikan minima SPM dengan 5 kepujian
+ Pengalaman tidak diperlukan
+ Mempunyai semangat dan jati diri yang kuat
+ Komited, rajin, jujur dan amanah


BERMINAT?
ayumie mengalukan tuan/puan menghubungi ayumie menggunakan sumber di bawah :
Tel : 012-3945501/013-2810870
ym id : ayu_me79
emel :
rahayu@prupartner.com.my / ayu_me79@yahoo.com
blog :
http://prudential-rahayume.blogspot.com

tq yo!

LTH Agensi

Glitter Words




LTH Associates Sdn Bhd (LTH ASB) has grown leaps and bound since its inception. If we were to choose one word to describe the growth of LTH ASB, that word would be PHENOMENAL. A tremendous amount of effort has been directed toward the growth of LTH ASB.

The great man behind the growth of LTH ASB is none other than Tuan Haji Firdaus Lau. He has lead the team towards a greater heights through his visionary leadership. His commitment & discipline has been the inspiration and motivation to all Wealth Planners. And with his big vision, he will lead the team even higher up on the ladder of success.

The humble beginning of the agency started in 1998 when Tuan Haji Firdaus Lau was promoted to the Unit Manager position by Prudential. The agency was located on a 3-storey shoplot office in Taman Sea, Petaling Jaya. The one year business volume of the agency then was only 160,000 (API). Nobody noticed the existent of the agency then. And it was a lonely place to be. But one philosophy that Tuan Haji Firdaus Lau carried very close to his heart has been his inspiration and motivation during that difficult and lonely period. And that philosophy is “Janganlah kita menjadi seperti melukut di tepi gantang, masuk tak menambah, keluar tak mengurang.”

Subsequently in 1999, the business volume increased to 280,000 (API) and in 2000 to 641,000 (API). The first 3 years was basically a one man show by Tuan Haji Firdaus Lau. He basically runs the agency from A to Z by himself. However, in the year 2000, he began developing his key people to take up some of the managerial roles.

And by 2003, Tuan Haji Firdaus Lau introduced a more concrete structure to the agency by establishing the Leadership Management Team (LMT). Under Tuan Haji Firdaus Lau visionary leadership and the assistance of the LMT team, the agency started creating history in Prudential the history. In 2001, the agency becomes the top unit in Prudential with a business volume of 2.1 millions (API). And for that achievement, Tuan Haji Firdaus Lau was awarded as the TOP UNIT MANAGER in 2001. It was follow up with other achievements - 2.8 millions (API) in 2002, 3.4 millions (API) in 2003, 4.6 millions (API) in 2004, 6.4 millions (API) in 2005, 13.0 millions (API) in 2006, 21.5 millions (API + ACI) in 2007 and 35.8 millions (API + ACI) in 2008.
to cater for the future growth and the expansion of the agency, in 2003 Tuan Haji Firdaus Lau had relocated the agency operations to a 17-storey corporate office in Damansara Intan, Petaling Jaya. Due to a rapid expansion, once again on 2009, Tuan Haji Firdaus Lau moved the agency operations to a new signature office in Jaya 33, Petaling Jaya.

Tuan Haji Firdaus Lau’s vision, leadership, and philosophy have carried the team in a spectacular journey. A journey of a thousand miles begins with a single step. The agency journey is still a thousand miles away. The best is yet to come. And the adventure continues….
What about your adventure?

Would you like to be in LTH Associates Sdn Bhd?

mai calling2 ayumie
012-3945501 / 013-2810870
ym : ayu_me79
blog : http://prudential-rahayume.blogspot.com

Jun 3, 2009

TerKiNi & SeNsaSi

Glitter Words


Berita Terkini & Sensasi :)

Bermula Jun 2009, nilai Kad Perubatan Prudential BSN Takaful telah dinaikkan daripada RM150,000 kepada RM500,000. Memang Marbeles!

Mai rembat & nikmati manfaat yang bakal tuan/puan sekeluarga perolehi..

"Pilihan Terbaik dalam genggaman, mengapa mesti skodeng yang lain?" hikss..

Hubungi ayumie 012-3945501/013-2810870
ym : ayu_me79
emel : rahayu@prupartner.com.my / ayu_me79@yahoo.com

blog : http://prudential-rahayume.blogspot.com



May 29, 2009

Cara Bayaran?? Mai Pilih..

Glitter Words


Mai pilih cara bayaran yang tuan/puan kehendaki..

1) Biro Angkasa (tolak payslip)
2) Auto Debit (tolak akaun)
3) Kad Kredit
4) Maybank2u.com (tranf guna no polisi)
5) Cek ( bayaran atas nama "PRUDENTIAL BSN TAKAFUL BERHAD")
6) Tunai (resit rasmi bayaran akan di pos / by hand)

Terpulang kepada tuan/puan sekalian membuat pilihan untuk memilih cara bayaran premium bulanan PruBSN Takaful tuan/puan..pilihan terbaik & paling mudah tersedia..
Bayaran Cepat & Tepat, urusan pun pantas n mudah.. :)


leh calling2 / sms / ym / emel di:

~ayumie~
012-3945501 / 013-2810870
ym : ayu_me79
emel : rahayu@prupartner.com.my / ayu_me79@yahoo.com
blog : http://prudential-rahayume.blogspot.com

Terima Kasih sumer.. :)

"Saver" - Lebih Nilai Tunai

Glitter Words




Dapatkan Lebih Nilai Tunai dengan "Takaful Saver"

Untuk mendapatkan lebih nilai tunai didalam akaun takafulink anda, anda boleh menyertakan Manfaat Takaful Saver didalam takafulink prubsn anda...

Apabila anda menyertakan Takaful Saver didalam takafulink prubsn anda, maka anda telah mempunyai akaun khas pelaburan dimana caruman bulanan untuk Takaful Saver akan digunakan sepenuhnya untuk membuat pelaburan.

Oleh itu, takafulink PruBSN anda mempunyai 3 dalam 1 iaitu perlindungan,simpanan dan pelaburan...

Caruman bulanan untuk Takaful Saver minimum adalah sebanyak RM10 dan maksimum sebanyak RM3000...

Sertailah sekarang untuk mendapatkan perlindungan yang terbaik, simpanan yang dijamin selamat dan pelaburan yang membawa lebih pulangan kepada anda...

Kerana anda berhak keatas diri & pilihan terbaik di tangan anda.. :)

Contoh jika anda berumur 25 dan ada mencarum RM100 sebulan dan kadar faedah 9% setahun anda akan dapati simpanan anda adalah berjumlah RM 21,226.00 (cash value dlm tempoh 30 tahun),

sebaliknya jika anda menambah sebanyak RM50 sebulan dalam Takaful Saver,
nilainya akan berubah menjadi RM 74,467.00 (tempoh 30 tahun).
Memang banyak bezanya...fikir fikirkan la untuk masa depan anda & keluarga ke arah lebih gemilang. :)

Kepada Yang Berminat Untuk Mengetahui Lebih Lanjut & mengatur temujanji...Boleh menghubungi saya menggunakan mana2 sumber berikut.. den available sokmo! :)


~ayumie~
012-3945501 / 013-2810870
YM : ayu_me79

emel : rahayu@prupartner.com.my / ayu_me79@yahoo.com
blog : http://prudential-rahayume.blogspot.com

tq yo!

May 23, 2009

Sudah Bersediakah Anda?

Glitter Words


Kenapa setiap individu memerlukan perlindungan takaful?
Hari ini takaful merupakan satu keperluan bagi setiap individu, baik bayi, kanak-kanak mahupun orang dewasa. Penyakit, kemalangan dan kematian datang tidak di undang. Ia boleh datang bila-bila masa, sama ada ketika kita bersedia atau pun tidak.Bagi mereka yang telah bersedia, Alhamdulillah…setidak-tidaknya kurang lah sedikit bebanan yang terpaksa ditanggung.
Bagi yang belum bersedia…fikir-fikirkanlah ..


Semoga kita semua diselamatkan dari perkara yang tidak diundang ini. Persediaan Awal.
Ingat 5 perkara sebelum datang 5 perkara.

~ Sihat sebelum sakit
~ Muda sebelum tua
~ Kaya sebelum miskin
~ Lapang sebelum sempit
~ Hidup sebelum mati


Pentingnya memiliki takaful adalah sebagai persediaan awal sebelum sesuatu perkara yang tidak dirancang berlaku ke atas diri kita..

~ Kematian
~ Kemalangan
~ Hilang Upaya
~ Penyakit


Adakah kita telah membuat persediaan awal ?
Kenapa perlu tunggu ia datang tanpa diundang baru terfikir akan kepentingannya. Apabila ia telah datang walaupun tidak diundang, kemungkinan kesan-kesannya:-

Hilang punca pendapatan- akibat hilang upaya dan tidak dapat bekerja.
Terpaksa menggunakan wang simpanan atau membuat pinjaman peribadi untuk membiaya kos rawatan


Bebanan hutang yang tidak dapat dilangsaikan.
Ahli keluarga terpaksa menanggung akibat hilang punca pendapatan.

Takaful sebagai cara untuk meminimakan risiko.
– Sesuatu yang tidak dirancang dapat diuruskan atau dikurangkan risikonya:-


Pembiayaan kos rawatan dan bil hospital melalui Kad Perubatan (Medical Card)
Sumber pendapatan kepada ahli keluarga, sekurang-kurangnya untuk menampung kehidupan 3 hingga 5 tahun melalui pampasan-pampasan dan nilai simpanan yang diperolehi.

Pampasan dan nilai pelaburan yang diperolehi sekurang-kurangnya dapat membantu ahli keluarga melangsaikan hutang apabila peserta telah ‘tiada’.

Melalui manafaat sumbangan percuma oleh Prudential BSN Takaful, jaminan Tabung Pendidikan anak-anak dapat diteruskan jika ibu/bapa penjaga telah ‘tiada’ atau mengalami hilang upaya atau penyakit kritikal

Tabung Pendidikan dan Persaraan.
Kajian menunjukkan 70% pesara menghabiskan wang simpanan KWSP selepas 3 tahun bersara.
Simpanan di Takafulink (seolah-olah EPF ke-2) sekurang-kurangnya dapat membantu menambah wang persaraan anda.


“Tinggalkan anak dan isteri kamu dengan kesenangan adalah lebih baik daripada tingalkan mereka dalam keadaan meminta-minta”
– Hadis riwayat Al-Bukhari

Meh calling2/sms/emel :

~ayumie~
012-3945501 / 013-2810870
ym : ayu_me79
emel :
rahayu@prupartner.com.my / ayu_me79@yahoo.com
blog : http://prudential-rahayume.blogspot.com/

May 22, 2009

Jenis Kanser Wanita & Kos??

Jenis-Jenis Kanser Wanita & Kos Rawatan..

Glitter Words
Wanita lebih berisiko? Jom kita analisa..
Berikut adalah senarai penyakit kanser yang menyerang wanita :




Serangan Kanser Mengikut Jantina (Sumber : Institut Kajian Nilai)


Align Left~ Kanser paru-paru
~ Kanser payudara
~ Kanser kulit
~ Kanser ovari
~ Kanser rahim
~ Kangser pangkal rahim
~ Kanser faraj
~ Kanser vulva
~ Kanser usus besar
~ Kanser rektum


Tahukah anda kos rawatan Penyakit Kritikal sekarang?

Ini merupakan kos rawatan di Malaysia tidak termasuk kos petrol untuk berulang alik ke hospital dan sebagainya..

Prudential BSN Takaful dengan manfaat Medical Card (Bil Rawatan Perubatan sehingga RM150,000 setahun) & manfaat-manfaat lain yang disediakan, boleh membantu masalah kewangan yang mungkin bakal di hadapi pada masa depan..
"Sediakan Payung Sebelum Hujan.." "Ambil Semasa Sihat, Sebelum Sakit" :)

Untuk appointment & urusan selanjutnya.. meh hubungi ayumie di talian :

012-3945501 / 013-2810870
rahayu@prupartner.com.my / ayu_me79@yahoo.com
ayu_me79


May 18, 2009

Simpan + Lindung + Labur

Glitter Words


Simpanan, Perlindungan dan Pelaburan

Assalammualaikum tetamu & sahabat handai yang ayumie amat2 hargai & alukan kedatangan teman2 sekalian.. Ingin ku kongsikan Manfaat yang di sediakan di sini "Prudential BSN Takaful" Syarikat yang diiktiraf sebagai Syarikat no 1 "TAKAFUL" berkala perniagaan..

Saya percaya sebaik saja anda membuka blog ini, perkara pertama yang anda fikirkan ialah INSURANS... dan saya yakin kebanyakan dari kita masih mempunyai kesedaran yang rendah terhadap peri pentingnya perlindungan insurans, terutama dari kalangan orang Melayu kita. Persepsi kebanyakan dari kita sangatlah negatif terhadap perlindungan insurans. Saya percaya anda tidak begitu.

Sedikit pertanyaan dari saya, bagaimanakah cara anda menyimpan wang anda? Adakah anda sedang merancang untuk membuat simpanan jangka panjang? Adakah diri anda boleh kekalkan tahap disiplin untuk membuat simpanan jangka panjang dengan konsisten.

Selalunya sikap kita kalau secara sengaja nak buat simpanan dengan penuh disiplin untuk satu tempoh jangka panjang amatlah sukar sekali. Percaya atau tidak itulah sikap sebenar kebanyakan dari kita. Tetapi kalau kita beli sesuatu barang dengan cara berhutang kita akan cuba sedaya upaya untuk membayar sepenuhnya. Kita boleh membayarnya.
Sekarang mari saya tunjukkan cara kita membuat simpanan dengan cara membeli sesuatu.

Bayangkan kita membeli sesuatu barang dengan tempoh bayaran yang panjang, sedangkan barang tersebut tidak rosak dan juga tidak susut nilai. Ditambah pula barang tersebut boleh digunakan semasa kita susah atau sakit.

Sebenarnya itulah konsep kami di Prudential. Anda membeli polisi untuk jangka panjang dengan nilai simpanan tertentu. Nilai tersebut tidak susut. Dan apabila anda sakit sehingga terpaksa dimasukkan ke hospital anda tidak perlu menggunakan nilai simpanan tersebut. Dari polisi tersebut disertakan kad kemudahan hospital dengan nilai minimum yang tinggi!

Bagaimana sekiranya penyakit tersebut akan menyebabkan anda tidak boleh bekerja lagi? Apatah lagi bagi anda yang masih muda umurnya. Bagaimana anda nak meneruskan simpanan? Anda tidak perlu risau tentang itu, kerana simpanan anda akan terus dibuat oleh Prudential sehingga anda tua!!!

Walaupun menjadi tanggungjawab kerajaan untuk menyediakan skim perubatan percuma kepada rakyat, tetapi lihatlah realitinya apa yang berlaku di hospital kerajaan. Apabila perlu melakukan pembedahan besar kita selalunya perlu menunggu giliran. Kita tentu sedia maklum tentang prosesnya dan perkhidmatan yang kita terima tidaklah sama seperti di hospital pakar yang kita bayar (insurans yang bayar).

Jadi, rancanglah simpanan kewangan anda untuk menghadapi masa hadapan yang semakin mencabar. Sudahkah anda bersedia untuk :-

1. Menghadapi kehidupan selepas anda bersara?
2. Perbelanjaan bagi menampung keperluan pembelajaran anak-anak anda di institusi pengajian tinggi kelak?
3. Menempuh saat-saat mendukacitakan dan sukar (sakit) dalam hidup anda?
4. Lain-lain keperluan anda...?


Kebanyakan dari kita mungkin secara tidak sedar akan perkara ini. Kepada anda yang bijak dan bertanggungjawab terhadap kehidupan keluarga pasti memikirkan hal ini. Untuk anda yang mampu sekurang-kurangnya peruntukanlah antara 10 - 15% dari pendapatan bulanan untuk perlindungan insurans terutama dari jenis pelaburan kerana ia ada pulangan dan premiumnya tidak hangus.

Prudential BSN Takaful dengan simpanan bermula dari minimum RM 3.33 sen sehari... pastinya memenuhi segala keperluan anda pada masa hadapan... meskipun anda tidak perlukan rawatan dalam hidup anda, anda masih boleh menikmati simpanan anda di hari tua...

Hubungi saya (atau layarilah blog saya ini seterusnya), saya akan tunjukkan bagaimana pelan ini dapat membantu anda... malah anda tidak perlu mengeluarkan wang simpanan untuk membayar nilai bil-bil rawatan perubatan anda yang besar... dan sekiranya anda disahkan menghidap sesuatu penyakit yang dianggap kritikal oleh doktor, pelan ini akan memastikan akaun simpanan anda masih ada "wang masuk" sebagaimana yang anda simpan semasa sihat dahulu sehingga umur anda tua!!! ...ini bermakna simpanan anda tidak akan terjejas walaupun anda sudah tidak boleh bekerja lagi... jika suami/isteri atau anak-anak anda yang mempunyai pelan berasingan di bawah anda, anda juga tidak perlu lagi membuat simpanan untuk mereka malah simpanan mereka akan diteruskan!!!

Realitinya wang simpanan anda tidak akan terusik atau terganggu apabila anda terpaksa dimasukkan ke hospital. Sekiranya anda simpan wang anda di bank atau ASB, anda tidak akan mendapat kemudahan seperti ini. Saya pasti pelan yang terbaik untuk anda adalah dari Prudential!

“Saya yakin ANDA dan AHLI KELUARGA ANDA memerlukan pakej yang LENGKAP dan SETELUS ini… rancanglah untuk masa depan yang lebih terjamin… pelan dengan pakej yang terbaik dari PRUDENTIAL ini pasti mampu memenuhi keperluan hidup anda sepenuhnya”

Saya hanya ingin membantu anda... Pilihlah yang terbaik untuk kehidupan anda...

Kepada Yang Berminat Untuk Mengetahui Lebih Lanjut, jom kita set appointment :)
ayumie alukan calling2/sms/ym/emel ayumie di talian
012-3945501 / 013-2810870
ym : ayu_me79
emel : ayu_me79@yahoo.com / rahayu@prupartner.com.my
http://prudential-rahayume.blogspot.com/

Risalah ini adalah sebagai penjelasan sahaja. Untuk maklumat lanjut mengenai terma dan syarat, sila rujukdokumen polisi.

Pelan 6 dalam 1

MENAWARKAN PELAN 6 DALAM 1

Dengan menyertai pelan Simpanan, Perlindungan dan Pelaburan di Prudential BSN Takaful anda akan ditawarkan Pelan 6 Dalam 1. Satu Pakej yang lengkap untuk anda sekeluarga. Simpanan hanya dari serendah RM3.33 sehari!

1 Simpanan Anda, Simpanan Pendidikan Anak anda atau Pasangan Anda akan dilabur melalui dana yang mematuhi prisip Syariah yang dikawal oleh Bank Negara Malaysia.

2 Anda akan mendapat kemudahan Medical Card dari Prudential yang pasti akan memenuhi keperluan hospital anda atau keluarga sepenuhnya sehingga umur tua.
Kos rawatan di wad Hospital Pakar dibayar oleh Prudential dengan peruntukan minimum dari RM 150,000.00 sepanjang polisi dengan jumlah tuntutan RM 50,000.00 setahun.
Kadar bilik wad RM 100.00 sehari (bergantung kepada pelan yang anda ambil).
Elaun hospital RM 200.00 sehari (tidak melibatkan nilai simpanan atau nilai Medical Card anda).
Dan banyak lagi kemudahan Medical Card dari Prudential yang di terima oleh kebanyakan Hospital Pakar tanpa banyak soal.

3 Faedah perlindungan 36 Penyakit Kritikal atau Hilang Upaya. Pampasan Kematian akibat sebarang kemalangan, bayaran sekaligus (bergantung kepada pelan polisi masing-masing) akan dibuat sehingga RM 100,000.00. Perlindungan penyakit wanita (PRUlady) akan dibayar sehingga RM 50,000.00 sekiranya anda disahkan menghidap penyakit wanita yang disenaraikan (stage 1). Ini juga bergantung pada polisi masing-masing.

4 Faedah perlindungan Personal Accident untuk anda atau keluarga anda di mana-mana sahaja sama ada di Jalan Raya, di Rumah, di Tempat Kerja atau di Sekolah. Tuntutan bayaran bil rawatan sehingga RM 2000.00 bagi setiap kes kemalangan yang tidak dimasukkan ke wad. M.C. – Elaun Cuti Sakit (disebabkan kemalangan) RM 200.00 seminggu. (elaun hospital dan elaun cuti sakit akan dibayar setelah anda keluar hospital dan bayaran kos hospital tidak akan menjejaskan jumlah simpanan anda atau nilai Medical Card anda).

5 Auto Saving, sekiranya anda disahkan menghidap satu antara 36 penyakit kritikal, anda tidak perlu lagi membayar premium anda. Prudential yang akan membayar untuk anda sehingga umur tua!. Sekiranya keluarga di bawah tanggungan anda mempunyai pelan Prudential yang berasingan mereka juga tidak perlu lagi membayar sebarang premium, Prudential yang akan membayar untuk mereka. Untuk anak anda pula yang menambah PRUlink education plan, sekiranya berlaku perkara tersebut ke atas diri anda, simpanannya terjamin sehingga umur 25 tahun.

6 Polisi Fleksibel, satu-satunya polisi yang tidak ada tempoh matang, anda boleh membuat pengeluaran tunai! (untuk mendapat kemudahan ini pastikan Cash Value anda melebihi RM 4,000.00 ... ini bermaksud sekiranya di dalam akaun anda ada RM 10,000.00 anda boleh keluarkan RM 6000.00 untuk sebarang kegunaan anda). Anda juga boleh memohon Holiday Premium – Pengecualian membayar premium bagi tempoh tertentu dan perlindungan 6 Dalam 1 anda serta manfaat-manfaatnya diteruskan seperti biasa. Holiday Premium sangat berguna disaat anda terdesak dan tidak mampu untuk membayar premium buat sementara waktu (ini juga bergantung kepada Cash Value anda). Holiday Premium dari Prudential adalah antara program terbaik yang dirangka khusus untuk anda. Ia boleh menjangkau masa yang panjang merujuk kepada tempoh sesuatu polisi.

+ Faedah Persaraan, sekiranya anda tidak membuat sebarang tuntutan, ini akan menjadi sebagai bonus untuk persaraan hari tua anda. Dari Pakej Simpanan dan Pelaburan, anda tidak perlu risau tentang persaraan anda terutama kepada anda yang bekerja sendiri dan tidak membuat sebarang simpanan atau caruman KWSP.

~ayumie~
012-3945501 / 013-2810870
emel : ayu_me79@yahoo.com / rahayu@prupartner.com.my
ym id : ayu_me79

Jom set appointment ngan ayumie ;)

May 17, 2009

Apa Pentingnya MeDiCaL CaRd?

Glitter Words


Mengapa seisi keluarga memerlukan polisi PruBSN Takaful?
Meh kita bongkar bersama2


Jom kita Muhasabah Diri..

Mengapa perlu perlindungan diri utk keluarga?
tepuk dada, tanya hati..

1) Simpanan yg selamat dah cukup utk anak2 & keluarga?
2) Kiranya berlaku perkara yg tak diingini.. siapa yg akan tlg cover kita punya RM bulanan?
3) Andainya kita pergi dulu tinggalkan insan tersayang..cukupkah simpanan yg kita ada utk mereka teruskan kehidupan? :(
4) Simpanan yg kita ada, adakah kita tempatkan ditempat yg selamat?
5) Kot seminggu, sebulan, dua bulan dok wad, sapa yg nak bayar bil rawatan??
6) Kiranya dimasukkan dlm wad, dpt elaun harian sehingga rm200 sehari & lebih.. nak tak??

bnyk lagi klu nak disenaraikan.. tak sabar den nak bongkarkan faedahnya kat sini nih..
nak tak nak kena gak sambung kemdian.. tungggguuu!
jumpa lagi yek..


Akaun untuk berurusniaga di sini :
Maybank: 106137274603
CIMB :12150058004521


bayaran atas nama :
RAHAYU BINTI ME

012-3945501 @ 013-2810870
ym : ayu_me79
emel : rahayu@prupartner.com.my / ayu_me79@yahoo.com
http://prudential-rahayume.blogspot.com/

***************************************************************************

Glitter Words


Kepentingan "Medical Card"

Untuk bil-bil perubatan besar anda...

Anda dibenarkan pulang.
Tetapi biasanya, rawatan tidak berakhir di situ sahaja.
Jadi bagaimana?

Kebanyakan orang fikir mereka sudah merancang pembiayaan kos rawatan hospital mereka. Mereka yakin mereka telah membuat pilihan pelan perubatan yang tepat. Mereka mengandaikan majikan mereka telah menyediakan perlindungan perubatan yang secukupnya.
Sehinggalah mereka dimasukkan ke hospital.

Pada waktu inilah seseorang itu akan sedar bahawa perbelanjaan perubatan selalunya berterusan walaupun setelah keluar dari hospital. Apatah lagi, kos-kos rawatan di hospital juga telah meningkat di luar jangkaan kita sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Kemudian, ada pula kos-kos rawatan selepas dikeluarkan dari hospital. Kos penjagaan jururawat di rumah. Atau dialisis buah pinggang. Atau kemoterapi.

Di Prudential, kami mendengar dan memahami keperluan anda. PRUmajor med 3 membolehkan anda membiayai bil-bil hospital yang besar.

Bebaskan diri anda daripada kekusutan kewangan akibat bil hospital yang tinggi
PRUmajor med 3 adalah pelan perubatan unik yang direka untuk membantu anda membayar bil-bil hospital yang besar. Dengan perlindungan perubatan yang lebih komprehensif, pelan ini menawarkan anda :

· Had Tahunan Yang Tinggi
· Kebebasan Memilih Hospital-hospital dan Doktor-doktor
· Perlindungan 24 Jam Di Seluruh Dunia
· Perkhidmatan Hospital Rangkaian Di Hospital Tertentu
· Jaminan Pembaharuan
· Tiada jadual Pembedahan Yang Terhad
· Manfaat Yang Termasuk Cukai Perkhidmatan
· Rawatan Sebelum Masuk dan Selepas Keluar Hospital
· Penjagaan Jururawat Di Rumah
· Pembedahan Balik Hari
· Rawatan Kecemasan Pesakit Luar Untuk Kecederaan Akibat Kemalangan
· Rawatan Pesakit Luar Bagi Penyakit Barah dan Dialisis Buah Pinggang
· Bantuan Perubatan Kecemasan Antarabangsa dan Tempatan


Memperkenalkan PRUmajor med 3
PRUmajor med 3 adalah pelan perubatan utama yang direka untuk membayar balik perbelanjaan perubatan besar yang ditanggung sekiranya anda dimasukkan ke hospital, sehingga umur 70 tahun.

Koinsurans
* Bagi Manfaat Hospital & Pembedahan (kecuali Manfaat Bilik & Penginapan Hospital Harian), anda membayar 10% daripada jumlah perbelanjaan yang layak, tertakluk kepada jumlah Koinsurans Minimum sebanyak RM300.00 dan Jumlah Koinsurans Maksimum sebanyak RM1,000.00. Pihak syarikat akan membayar bakinya. Pihak syarikat berhak untuk menyemak semula Jumlah Koinsurans Minimum dan Maksimum sekali setiap 12 bulan dengan memberi notis 30 hari. Bagi Jumlah Koinsurans Minimum sahaja, jumlah yang akan dinaikkan semasa penyemakan semula tersebut tidak akan melebihi RM100.00.
** Bagi Manfaat Rawatan Pesakit Luar, anda membayar 10% daripada jumlah manfaat yang layak dan pihak Prudential membayar bakinya.
Jumlah manfaat-manfaat yang akan dibayar dalam setahun mestilah tidak melebihi Had Tahunan Keseluruhan. Jumlah manfaat-manfaat yang akan dibayar dalam tempoh seumur hidup adalah tertakluk kepada Had Seumur Hidup.
Perlindungan bemula serta-merta selepas penerimaan, bagi kemasukan ke hospital akibat kemalangan. Tetapi perlindungan hanya bermula 30 hari selepas penerimaan, bagi sebab-sebab lain.

MEDICAL CARD
Prudential akan mengeluarkan kad PRUassist untuk anda dibawah Bantuan Perubatan Kecemasan apabila anda membeli PRUmajor med 3. Anda boleh menghubungi perkhidmatan 24 jam PRUassist (dikendalikan oleh International SOS) pada bila-bila masa secara caj kembalian [ reverse charge ] dari mana-mana tempat di seluruh dunia untuk mendapatkan bantuan dan perkhidmatan, Kad PRUassist boleh juga digunakan untuk kemasukan ke hospital di bawah Perkhidmatan Hospital Rangkaian di hospital-hospital tertentu.
Bagaimana PRUmajor med 3 Membayar Rawatan Perubatan Di Luar Negara?
Jika anda menerima rawatan perubatan di luar negara, manfaat akan dibayar mengikut kos rawatan yang biasanya dikenakan oleh hospital di Malaysia. Tiada manfaat akan dibayar jika anda tinggal di luar negara selama lebih daripada 90 hari bagi setiap perjalanan.

Apakah pengecualiannya?

Pengecualian yang biasa ialah:
· Kecederaan diri yang disengajakan.
· Peperangan, penglibatan secara langsung dalam rusuhan, mogok atau kekacauan awam.
· Kehamilan, melahirkan anak, keguguran atau pengguguran janin. (Sila rujuk Pelan PRUlady untuk perbezaan)
· Rawatan pergigian melainkan diperlukan kerana kecederaan akibat kemalangan atau penyakit yang melibatkan pembedahan oral.
· Sebarang pembedahan elektif, pembedahan kosmetik atau plastik (melainkan diperlukan kerana kecederaan akibat kemalangan atau penyakit.
· Kemasukan ke hospital yang tujuan utamanya ialah untuk penyiasatan, dianogsis, pemeriksaan x-ray, pemeriksaan fizikal atau kesihatan rutin; rawatan khusus untuk mengurangkan atau menambahkan berat badan; pemulihan, penjagaan atau rehat pulih.
· AIDS, kewujudan sebarang jangkitan HIV atau penyakit yang disebarkan melalui hubungan seks.
· Perkhidmatan yang tidak berkaitan dengan perubatan.
· Penyakit otak, penyakit jiwa, penyalahgunaan/ketagihan arak atau bahan.
· Ketidaksuburan, pencegahan hamil, pemandulan, kecacatan kelahiran, kecacatan kongenital, berkhatan.
· Sukan professional, sebarang jenis perlumbaan, selam skuba, aktiviti sukan udara dan sebarang aktiviti atau sukan berbahaya lain.
· Sebarang pelanggaran atau percubaan untuk melanggar undang-undang atau menentang daripada ditahan.Penyakit-penyakit tertentu berikut bagi 12 bulan pertama perlindungan.
· Penyakit-penyakit tertentu berikut bagi 4 bulan pertama perlindungan :-
1. Batu karang di dalam sistem kencing dan hempedu.
2. Hipertensi atau penyakit kardiovaskular (kecuali serangan jantung).
3. Diabetes melitus.
4. Katarak atau pterigium.
5. Semua ketumbuhan, sista, polip atau barah.
6. Pembedahan sinus, septum hidung atau tonsil.
7. Hernia, buasir atau fistula.
8. Gastritis, gastrik atau ulser duodenal.
9. Endometriosis atau disfungsi pendarahan uterin.

· Kewujudan sebarang tanda atau simptom yang untuknya rawatan, pengubatan, perundingan, nasihat atau diagnosis telah didapatkan atau diterima sepanjang 2 tahun sebelum bermulanya polisi.

Berapakah Premium Yang Perlu Saya Bayar?
Premium PRUmajor med 3 boleh didapati dalam 2 bentuk. Jika PRUmajor med 3 dilampirkan pada sesuatu polisi PRUlink, premium paras perlu dibayar. Premium PRUmajor med 3 yang dilampirkan pada polisi insurans hayat tradisional adalah berdasarkan umur tercapai. Apabila umur meningkat, premiumnya juga meningkat.

Premium yang perlu anda bayar bergantung kepada umur anda, kelas pekerjaan dan pelan yang anda pilih. Premium hendaklah dibayar sepanjang tempoh pelan. Anda mesti memaklumkan kepada syarikat tentang sebarang perubahan dalam pekerjaan anda, kegemaran atau sukan kerana ia boleh memberi kesan kepada premium, terma, syarat dan manfaat. Kadar premium tidak dijamin. Prudential berhak untuk mengubah premium dengan memberi notis 30 hari jika pengalaman tuntutan sebenar adalah lebih buruk daripada jangkaan.

Bagaimana Anda Boleh Menyertai PRUmajor med 3?
Anda boleh melampirkan PRUmajor med 3 kepada polisi insurans hayat yang telah anda beli daripada Prudential. Ia juga terbuka untuk anak-anak anda.

Notis Penting
· PRUmajor med 3 tidak mempunyai sebarang nilai tunai.
· Anda perlu memastikan bahawa pelan anda memenuhi keperluan anda dan anda mampu membayar premium sepanjang tempoh pelan anda.
· Anda diberi tempoh berfikir selama 15 hari selepas polisi diserahkan kepada anda untuk meneliti jika berkenaan menepati keperluan anda. Jika anda mengembalikan polisi dalam tempoh tersebut, premium anda akan dibayar balik, tertakluk kepada potongan sebarang perbelanjaan yang dibayar untuk pemeriksaan kesihatan.

Sertailah Sekarang!!!

Meh hubungi ayumie :
012-3945501 @ 013-2810870
ym : ayu_me79
emel : rahayu@prupartner.com.my / ayu_me79@yahoo.com
http://prudential-rahayume.blogspot.com


Risalah ini adalah sebagai penjelasan sahaja. Untuk maklumat lanjut mengenai terma dan syarat, sila rujukdokumen polisi. Risalah ini adalah sebagai penjelasan sahaja. Untuk maklumat lanjut mengenai terma dan syarat, sila rujukdokumen polisi.

Hadiah BOmBaStiK ??

Glitter Words


Promosi di lanjutkan sehingga Jun 2009 - Prudential BSN Takaful

Free Gift Menanti sepanjang JUN 2009 di sini!!
Dengan caruman Minima RM150 dan ke atas, anda layak mendapat
hadiah istimewa & BOMBASTIK..

apakah hadiahnya??? Pilihan di tangan anda..

1) Wang Tunai Segera :)
2) Hadiah Misteri MARBELES PUNYE :)


Untuk takaful cerdik/pendidikan (anak) , tambahan hadiah diberi selain basic gift spt di atas..

Meh rembat & hubungi ayumie sekarang!!

~ayumie~
012-3945501 / 013-2810870
emel :
ayu_me79@yahoo.com / rahayu@prupartner.com.my
ym : ayu_me79

http://prudential-rahayume.blogspot.com/

Hospital Panel PruBSN

HOSPITAL PANEL

Medical card ni mempunyai nilai seumur hidup dari RM500,000 - RM 1.5 JUTA
Boleh digunakan di hospital-hospital swasta berikut:


Kuala Lumpur / Selangor
Pantai Cheras Medical Centre,
Sentosa Medical Centre,
Pantai Indah Medical Centre
Tung Shin Hospital,
Hospital Pusrawi Sdn Bhd,
Assunta Hospital,
Gleneagles Hospital Kuala Lumpur,
Subang Jaya Medical Centre,
Sri Kota Medical Centre,
Sentosa Medical Centre,
Kajang, Sunway Medical Center,
Ampang Puteri Specialist Hospital
Tawakal Hospital,
IJN dan banyak lagi hospital di dalam proses rundingan…

Johor
Medical Specialist Hospital,
Pusat Pakar Kluang Utama,
Puteri Specialist Hospital (Batu Pahat) (formerly known as The Southern Hospital, Batu Pahat),
Johor Specialist Hospital
Puteri Specialist Center

Melaka
Putra Specialist Hospital (Melaka) Sdn Bhd (formerly known as The Southern Hospital, Melaka),
Hospital Pantai Ayer Keroh,
Mahkota Medical Centre

Negeri Sembilan
Columbia Asia Medical Centre,
S'ban, Chinese Maternity Medical Centre,
Nilai Cancer Institute,
Seremban Specialist Hospital

Kelantan
Universiti Sains Malaysia,
Perdana Specialist Hospital

Terengganu
Kuala Terengganu Specialist Hospital

Pahang
Kuantan Medical Centre,
Kuantan Specialist Hospital

Sabah
Sabah Medical Centre,
Rafflesia Medical Centre,
Damai Specialist Centre

Sarawak
Normah Specialist medical centre,
Rejang Medical Centre,
Sibu Specialist Medical Centre,
Timberland Medical Centre,
Columbia Medical Centre,
Miri,
Kuching Specialist Hospital

Perak
Pantai Putri,
Ipoh,
Apollo Medical Centre,
Fatimah Hospital

Penang
Bagan Specialist Centre,
Gleneagles Medical Centre,
Penang Adventist Hospital
Lam Wah Ee Hospital,
Tanjung Medical Centre,
Hope Children Hospital (Sg Ara ),
Hope Children Hospital (FARLIM),
Loh Guan Lye Specialist Centre

Kedah
Metro Specialist Hospital,
Putra Medical Centre,
Kedah Medical Center
Strand Hospital

36 Penyakit Kritikal?

36 Penyakit Kritikal??
di sini ayumie senaraikan 36 penyakit kritikal yg disebut-sebut :

Di bawah sini saya senaraikan antara 36 penyakit-penyakit yang dianggap kritikal oleh Prudential yang membolehkan pemegang polisi mendapat manfaat ‘Auto Saving’ bagi pihak diri dan keluarga. Penerangan yang sedikit teliti ini memerlukan pendapat pakar perubatan untuk sesetengah istilah-istilah perubatan.

1. Serangan Penyakit Jantung.
Kematian sebahagian otot jantung (miokardium) akibat kekurangan bekalan darah dan terbukti secara :-

i. mengalami kesakitan dada biasa yang berpanjangan; dan
ii. perubahan baru dalam bacaan elektrokardiografi akibat serangan ini; dan
iii. peningkatan tahap enzim kardiak ( CPK-MB ) yang melebihi tahap normal makmal.

Diagnosis berdasarkan peningkatan ujian Troponim T sahaja tidak boleh diterima sebagai diagnosis suatu serangan penyakit jantung.
Angina juga dikecualikan secara khusus.


2. Penyakit Arteri Koronari Yang memerlukan Pembedahan.
Merujuk kepada pembedahan pintasan koronari arteri sebenar melalui cara pembedahan thorakotomi untuk membetulkan atau merawat penyakit koronari arteri tetapi tidak termasuk angioplasty, lain-lain intra-arteri, prosedur lelubang kunci (keyhole) atau laser.


3. Strok.
Ditakrifkan sebagai suatu kejadian atau kemalangan serebrovaskular yang menghasilkan sekueleneulogi bersifat kekal, berlanjutan selama tidak kurang dari enam (6) bulan. Takrif ini juga meliputi keadaan seperti Inflaksi tisu otak, pendarahan dan embolisasi dari luaran rangka tengkorak. Diagnosis mesti berdasarkan perubahan nyata yang dilihat dalam imbasan CT atau MRI dan disahkan oleh pakar neurology.

Dikecualikan secara khusus adalah symptom cerebral akibat serangan iskemik perantara, sebarang kepincangan iskemik neurological boleh sembuh, iskemik vertebrobasilar, symptom cerebral akibat migraine,kecederaan cerebral hasil dari trauma atau penyakit hypoxia dan vascular yang memberi kesan pada mata atau saraf optic atau fungsi vestibule.


4. Kanser.
Kanser ditakrifkan sebagai ketumbuhan tidak terkawal dan perebakan sel-sel malignan serta penyerangan dan pemusnahan tisu-tisu normal menyebabkan rawatan atau pembedahan (kecuali prosedur endoskopi sahaja) dianggap perlu. Kanser ini mesti disahkan melalui pembuktian histology malignan.

Keadaan-keadaan berikut adalah terkecuali :-
i. Karsinoma in situ termassuk karsinoma serviks;
ii. Karsinoma duktus payu dara in situ;
iii. Karsinoma papilari pepundi dan Kanser Prostat Tahap 1;
iv. Semua kanser kulit kecuali melanoma malignan;
v. Penyakit Hodgkin Tahap 1;
vi. Tumor terjelma sebagai komplikasi Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit (AIDS).


5. Kegagalan Ginjal ( Buah Pinggang )
Kegagalan ginjal di peringkat akhir iaitu apabila kedua-dua ginjal gagal berfungsi dan dianggap kronik serta tidak dapat dipulihkan semula dan mengakibatkan rawatan dialysis ginjal berkala perlu dimulakan atau menjalani pemindahan ginjal.


6. Penyakit Kelumpuhan / Paraplegia
Hilang keupayaan guna kedua-dua belah tangan atau kedua-dua belah kaki secara menyeluruh dan kekal, atau sebelah tangan dan sebelah kaki, melalui kelupuhan akibat penyakit atau kecederaan secara berterusan selama sekurang-kurangnya enam (6) bulan dari tarikh trauma atau penyakit itu.


7. Pemindahan Organ Utama.
Telah menjalani pembedahan pemindahan sebagai penerima organ manusia yang berikut :-

i. Buah Pinggang
ii. Paru-paru
iii. Hati
iv. Jantung
v. Sum-sum tulang


8. Sklerosis Pelbagai / Berbilang.
Diagnosis yang jelas tanpa ragu oleh seorang pakar neurology untuk mengesahkan gabungan berikut yang telah berterusan selama sekurang-kurangnya enam (6) bulan :-

i. Symptom yang boleh dirujuk kepada saluran (jasad putih) yang melibatkan saraf optic, pangkal otak dan saraf tunjang yang menghasilkan kepincangan neurology yang ketara; dan
ii. Kepelbagaian atau keberasingan ketara lesion; dan
iii. Catatan sejarah yang didokumentasikan dengan rapi tentang keadaan symptom atau kekurangan neurology yang bertambah tenat atau semakin pulih.


9. Hepatitis Virus Fulminan
Penyakit ini ditakrifkan sebagai nekrosis hati separa besar hingga kepada besar akibat serangan sebarang virus yang secara terjalnya mengarah kepada kegagalan hati.

Kriteria diagnostic yang perlu ada ialah :-
a. Penguncupan saiz hati yang cepat seperti yang dikesan melalui ultrabunyi abdomen; dan
b. Nekrosis melibatkan keseluruhan lobul, dengan hanya meninggalkan rangka reticulum yang musnah; dan
c. Penyakit kuning yang teruk.

Jangkitan Hepatitis B atau status pembawa sahaja tidak memenuhi criteria diagnostic.


10. Hypertensi Arteri Pulmonari Utama.
Bermaksud hipertensi pulmonary utama dengan pembesaran ventrikul kanan yang ketara yang disahkan hasil melalui siasatan termasuklah kardiak katerisan, mengakibatkan kepincangan fizikal kekal dan tidak boleh sembuh sehingga tahap sekurang-kurangnya Kelas 3 mengikut Klasifikasi New York Heart Association untuk kepincangan kardiak, dan menyebabkan Hayat dilindungi tidak boleh melakukan pekerjaan biasa.


11. Koma.
Keadaan tidak sedar diri, dengan tiada tindak balas terhadap rangsangan luar atau keperluan dalaman, berterusan selama tidak kurang daripada 96 jam, memerlukan system sokongan hidup dan mengakibatkan kemerosotan neurology sehingga melebihi 30 hari. Pengesahan oleh seorang pakar neurology mestilah diperolehi.

Koma yang diakibatkan secara langsung daripada kecederaan sengaja diri sendiri, penyalahgunaan dadah atau alcohol adalah terkecuali.


12. Buta.
Kehilangan daya penglihatan kedua-dua belah mata secara menyeluruh, kekal dan tidak boleh dibaik pulih. Pengesahan bersijil oleh ahli oftalmologi diperlukan.


13. Penggantian Injap Jantung.
Telah menjalani pembedahan dada-terbuka untuk mengganti atau membaiki injap kardiak akibat ketidaksempurnaan atau keadaan tidak normal yang terjadi pada injap jantung selepas tarikh kontrak berkuatkuasa atau selepas tarikh berkuatkuasa semula.

Pembaikan melalui pembedahan injap (valvotomi), prosedur infra-arteri, pembedahan lelubang kunci (key-hole) atau teknik-teknik seumpama adalah secara khususnya dikecualikan.


14. Pembedahan Aorta.
Telah menjalani pembedahan melalui thorakotomi atau laprotomi untuk membaiki atau membetulkan aneurisma aortic, suatu penghalang pada aorta atau koarktasi aorta. Untuk tujuan takrifan ini, aorta bermaksud aorta thorasik dan aorta abdomen tetapi tidak termasuk cabang-cabangnya.


15. Penyakit Alzheimer.
Kemerosotan atau kehilangan daya intelektual atau berkelakuan tidak normal yang terbukti dengan keadaan klinikal dan soal selidik piawai yang diperakui atau ujian daripada Penyakit Alzheimer / kepincangan kemerosotan organic dalam otak yang tidak boleh sembuh kecuali neurosis, penyakit psikiari, dan sebarang kepincangan organik berkaitan dadah atau alcohol, menyebabkan kemerosotan ketara pada fungsi mental dan social di mana hayat dilindungi perlu diawasi sepanjang masa.

Diagnosis mesti disahkan secara klinikal oleh seorang pakar perubatan yang berkaitan.


16. Hilang Pendengaran / Pekak.
Kehilangan upaya dengar pada kedua-dua telinga secara menyeluruh, kekal dan tidak boleh sembuh akibat penyakit atau kemalangan. Bukti perubatan dalam bentuk audiometric dan ujian ambang bunyi mesti dikemukakan.


17. Hilang Percakapan.
Hilang keupayaan untuk bertutur secara menyeluruh dan tidak boleh dibaik pulih secara berterusan untuk tempoh selama dua belas ( 12 ) bulan. Bukti perubatan yang mengesahkan kecederaan atau penyakit saluran suara yang menyokong kehilangan keupayaan ini mesti disediakan oleh seorang pakar berkaitan (Telinga, Hidung, Tekak)

Kesemua sebab-sebab berkaitan psikiatrik adalah terkecuali.


18. Kebakaran Parah.
Kecederaan terbakar darjah ketiga meliputi sekurang-kurangnya dua puluh peratus (20%) permukaan tubuh badan hayat dilindungi seperti diukur mengikut “Hukum 9” dalam carta Permukaan Badan Lund & Browder.


[B]19. Penyakit Membawa Maut. [/B]
Hayat dilindungi mestilah menderita akibat keadaan penyakit, yang pada pendapat pakar perubatan yang berkaitan akan membawa kepada kematian dalam jangkamasa dua belas (12 ) bulan. Hayat dilindungi mesti tidak lagi menerima rawatan secara aktif selain daripada rawatan untuk melegakan kesakitan.



20. AIDS Disebabkan Pemindahan Darah.
Hayat dilindungi dijangkiti virus HIV atau AIDS dengan syarat :-

i. Jangkitan tersebut dari transfusi darah yang dilakukan di Malaysia atau Singapura selepas polisi berkuatkuasa;
ii. Hayat dilindungi tidak menghidapi haemophiliac; dan
iii. Hayat dilindungi bukan ahli kumpulan berisiko tinggi tetapi tidak terhad kepada homoseksual, penyalahgunaan dadah secara suntikan atau pelacur.

Notis pemberitahuan dan bukti kejadian mesti dikemukakan secara bertulis daripada pihak berwajib kesihatan yang mengesahkan bahawa jangkitan terjadi secara perubatan.


21. Penyakit Motor Neuron.
Penyakit motor neuron yang tidak diketahui etiologinya dicirikan oleh kemerosotan berterusan saluran kortikospinium dan sel tanduk anterior atau neuron eferen bulbar. Ini termasuklah atrofi otot spina, palsi bulbar berterusan, sclerosis lateral amiotrofik dan sclerosis lateral primer.

Diagnosis mestilah disahkan oleh seorang pakar perubatan neurology.


22. Penyakit Parkinson.
Diagonosis jelas dan tanpa ragu Penyakit Parkinson oleh seorang pakar neurology di mana pesakit berkeadaan :-

i. tidak boleh dikawal dengan pengunaan ubat; dan
ii. menunjukkan tanda kemungkinan kepincangan berlarutan.

Aktiviti penilaian kehidupan harian mengesahkan kehilangupayaan hayat dilindungi untuk melakukan tanpa bantuan sekurang-kurangnya tiga (3) perkara berikut :-
i. Pengalihan

Berkeupayaan untuk bangun dan duduk dari kerusi tanpa memerlukan bantuan fizikal.
ii. Pergerakan

Berkeupayaan bergerak dari bilik ke bilik tanpa memerlukan sebarang bantuan fizikal.
iii. Buang Air / Penggunaan Tandas

Berkeupayaan untuk mengawal fungsi system pembuangan air besar dan kecil secara semulajadi untuk menjaga kebersihan diri.
iv. Berpakaian

Berkeupayaan untuk memakai atau menanggalkan pakaian yang perlu tanpa memerlukan bantuan orang lain.
v. Mandi / Membasuh

Berkeupayaan untuk mandi atau membersihkan diri (termasuklah kemampuan masuk dan keluar untuk mandi) dan membersihkan diri dengan cara-cara lain.
vi. Makan

Semua usaha untuk memasukkan makanan yang telah di sediakan ke dalam tubuh badan.
Hanya Penyakit Parkinson idiopathic yang dilindungi. Penyakit Parkinson yang dirangsang dadah atau disebabkan oleh toksik adalah terkecuali.


23. Penyakit Hati Kronik.
Kegagalan hati peringkat akhir dengan kewujudan kesemua penyakit berikut :-

- Penyakit kuning kekal;
- Askit;
- Ensefalopati;
- Hipotensi portal.

Wernicke’s ansefalopi & penyakit hati sekundar akibat penyalahgunaan dadah & alcohol adalah terkecuali.


24. Penyakit Paru-paru Kronik.
Kegagalan system pernafasan di peringkat akhir termasuk penyakit paru-paru interstitial kronik.

Semua kriteria-kriteria berikut mesti dipenuhi :-
i. Memerlukan terapi oksigen kekal oleh sebab hasil ujian berterusan FEV1 bernilai kurang daripada satu liter. (Isi padu Penghembusan Nafas Paksaan semasa saat pertama bagi suatu penghembusan nafas paksaan)
ii. Analisis Gas Darah Arteri dengan tekanan oksigen separa kurang dari atau bersamaan 55mmHg.
iii. Disponea ketika berehat.


25. Anaemia Aplastik.
Kegagalan sum-sum tulang kronik yang berlarutan menyebabkan aplasia sum-sum tulang menyeluruh dan memerlukan rawatan sekurang-kurangnya satu daripada kaedah berikut :-

i. Transfusi produk darah secara berkala.
ii. Agen perangsang sum-sum.
iii. Agen imunosupresif.
iv. Pemindahan sum-sum tulang.


26. Distrofi Otot.
Diagnosis distrofi otot memerlukan pengesahan oleh seorang pakar nuerologi dengan gabungan 3 daripada 4 keadaan berikut :-
i. Sejarah keluarga di mana ahli-ahlinya menghidap penyakit ini
ii. Kewujudan klinikal termasuk ketiadaan deria gangguan, cecair spina serebo biasa dan pengurangan refleks tendon yang sederhana
iii. Elektromiogram sifatan
iv. Kesangsian klinikal yang disahkan oleh biopsy otot

Kanak-kanak di bawah umur 12 tahun terkecuali daripada takrifan ini.


27. Poliomielitis.
Diagnosis tanpa ragu oleh seorang pakar neurology tentang jangkitan virus polio yang menyebabkan penyakit lumpuh akibat fungsi motor yang terjejas atau daya pernafasan yang lemah sebagai tanda jangkitan. Kes-kes yang tidak melibatkan lumpuh tidak layak untuk manfaat ini. Lain-lain sebab lumpuh (seperti sindrom Guillain-Barre) adalah terkecuali.


28. Meningitis Bekteria.
Meningitis bacteria yang menyebabkan inflamasi membrane otak atau saraf tunjang yang mengakibatkan kepincangan neurological kekal selama tempoh minima tiga puluh (30) hari dan kehilangan upaya melakukan sekurang-kurangnya tiga (3) Aktiviti Harian Kehidupan yang berikut, sama ada dengan atau tanpa menggunakan peralatan mekanikal, peranti khas atau lain-lain bantuan dan penyesuaian yang digunakan untuk orang hilang upaya. Untuk tujuan pembayaran manfaat ini, perkataan “kekal” ditakrifkan sebagai tiada harapan untuk sembuh dengan menggunakan pengetahuan dan teknologi perubatan semasa.


Aktiviti Harian Kehidupan yang dimaksudkan adalah :-

i. Pengalihan
Berkeupayaan untuk bangun dan duduk dari kerusi tanpa memerlukan bantuan fizikal.

ii. Pergerakan
Berkeupayaan bergerak dari bilik ke bilik tanpa memerlukan sebarang bantuan fizikal.

iii. Buang Air / Penggunaan Tandas
Berkeupayaan untuk mengawal fungsi system pembuangan air besar dan kecil secara semulajadi untuk menjaga kebersihan diri.

iv. Berpakaian
Berkeupayaan untuk memakai atau menanggalkan pakaian yang perlu tanpa memerlukan bantuan orang lain.

v. Mandi / Membasuh
Berkeupayaan untuk mandi atau membersihkan diri (termasuklah kemampuan masuk dan keluar untuk mandi) dan membersihkan diri dengan cara-cara lain.

vi. Makan
Semua usaha untuk memasukkan makanan yang telah di sediakan ke dalam tubuh badan.

Diagnosis hendaklah disahkan oleh pakar neurology.


29. Tumor Otak Benigna.
Suatu tumor bukan kanser di dalam otak yang boleh mengancam nyawa,yang mengakibatkan timbulnya ciri-ciri peningkatan tekanan intrakaranium seperti papiloedema, symptom mental, tidak sedar diri dan kepincangan deria. Kehadiran tumor ini mesti disahkan oleh kajian imej gambar imabasan CT atau MRI.

Perkara-perkara berikut adalah dikecualikan :-
i. Sista;
ii. Granulomas;
iii. Malformasi dalam atau pada arteri atau vena otak;
iv. Haematomas;
v. Tumor dalam kelenjar pituitary atau spina;
vi. Tumor saraf akustik.


30. Eusefalitis.
Ditakrif sebagai inflamasi bahan otak yang teruk mengakibatkan kepincangan neurological kekal selama tempoh minima tiga puluh (30) hari dan disahkan oleh seorang pakar neurology. Kepincangan kekal ini mesti mengakibatkan hilang keupayaan melakukan sekurang-kurangnya tiga (3) Aktiviti Harian Kehidupan yang berikut, sama ada dengan atau tanpa menggunakan peralatan mekanikal, peranti khas atau lain-lain bantuan dan penyesuaian yang digunakan untuk orang hilang upaya. Bagi tujuan pembayaran manfaat ini, perkataan “kekal” ditakrifkan sebagai tiada harapan untuk sembuh dengan menggunakan pengetahuan dan teknologi perubatan semasa.


Aktiviti Harian Kehidupan yang dimaksudkan adalah :-

i. Pengalihan
Berkeupayaan untuk bangun dan duduk dari kerusi tanpa memerlukan bantuan fizikal.

ii. Pergerakan
Berkeupayaan bergerak dari bilik ke bilik tanpa memerlukan sebarang bantuan fizikal.

iii. Buang Air / Penggunaan Tandas
Berkeupayaan untuk mengawal fungsi system pembuangan air besar dan kecil secara semulajadi untuk menjaga kebersihan diri.

iv. Berpakaian
Berkeupayaan untuk memakai atau menanggalkan pakaian yang perlu tanpa memerlukan bantuan orang lain.

v. Mandi / Membasuh
Berkeupayaan untuk mandi atau membersihkan diri (termasuklah kemampuan masuk dan keluar untuk mandi) dan membersihkan diri dengan cara-cara lain.

vi. Makan
Semua usaha untuk memasukkan makanan yang telah di sediakan ke dalam tubuh badan.

Diagnosis hendaklah disahkan oleh pakar neurology.


31. AIDS Termanifestasi Sepenuhnya. ( Full Blown AIDS )
Manifestasi klinikal AIDS (Acquired Immuno-deficiency Virus) mesti disokong dengan keputusan positif ujian antibody HIV ( Human Immuno-deficiency Virus) dan satu ujian pengesahan Western Blot. Sebagai tambahan, hayat dilindungi juga mesti mempunyai kiraan sel CD4 yang kurang dari dua ratus (200) dan memenuhi satu atau lebih daripada criteria berikut :-

i. Kehilangan berat badan melebihi 10% daripada berat badan di sepanjang tempoh kurang daripada enam (6) bulan (wasting syndrome);
ii. Kaposi Sarcoma;
iii. Pneumocystic Carinii Pneumonia;
iv. Progressive multifocal leukoencephalopathy;
v. Tuberculosis Aktif;
vi. Lymphocytes kurang daripada satu ribu (1000);
vii. Malignant Lymphoma.

Dalam kes tuntutan kecuali untuk PRUpayor basic, PRUspouse payor basic, PRUparent payor basic, PRUpayor PSA, PRUspouse payor PSA, PRUparent payor PSA, PRUwaiver, PRUspouse waiver, PRUparent waiver, 50% dari semua Manfaat yang berkenaan (sehingga jumlah maksimum sebanyak RM500 000 ke atas mana-mana hayat di bawah polisi ini dan semua polisi-polisi yang lain) yang kena dibayar berhubung dengan penyakit ini akan dibayar. Baki jumlah akan dibayar apabila berlaku kematian, hilang upaya penuh dan kekal atau didiagnosis Penyakit Kritikal yang lain yang mana dahulu berlaku.


32. Lain-lain Penyakit Koronari Arteri Yang Serius.
Penyempitan lumen pada sekurang-kurangnya tiga arteri utama iaitu Sirkumfleks, Arteri Koronari Kanan (RCA), Arteri Menurun Anterior Kiri (LAD), ke tahap minimum 60% atau lebih yang dibuktikan oleh arteriographi kronari. Manfaat ini boleh dibayar tanpa mengira sama ada sebarang bentuk pembedahan koronari arteri telah dilakukan.


33. Pembedahan Otak.
Telah menjalani pembedahan otak di bawah penggunaan anaestesia am dan kruniotomi telah dilaksanakan semasa pembedahan tersebut dilakukan. Bur Hole & pembedahan otak akibat kemalangan adalah terkecuali.


34. Sindrom ‘APPALIC’.
Nekrosis kortex otak menyeluruh yang tidak menjejaskan pangkal otak. Diagnosis mesti disahkan oleh seorang pakar neurology dan keadaan pesakit mesti didokumentasikan selama sekurang-kurangnya satu (1) bulan.


35. Kecederaan Kepala Utama.
Kecederaan fizikal di kepala yang menyebabkan fungsi yang ketara secara kekal selama tempoh minimum tiga (3) bulan dari tarikh truma atau kecederaan. Hasil kepincangan berfungsi kekal ini hendaklah disahkan oleh seorang pakar neurology dan dipersetujui oleh Pegawai Perubatan Syarikat serta menyebabkan hilang keupayaan melakukan sekurang-kurangnya tiga (3) Aktiviti Harian Kehidupan yang berikut, sama ada dengan atau tanpa menggunakan peralatan mekanikal, peranti khas atau lain-lain bantuan dan penyesuaian yang digunakan untuk orang hilang upaya. Untuk tujuan pembayaran manfaat ini, perkataan “kekal” ditakrifkan sebagai tiada harapan untuk sembuh dengan menggunakan pengetahuan dan teknologi perubatan semasa.

Aktiviti Harian Kehidupan yang dimaksudkan adalah :-
i. Pengalihan

Berkeupayaan untuk bangun dan duduk dari kerusi tanpa memerlukan bantuan fizikal.
ii. Pergerakan

Berkeupayaan bergerak dari bilik ke bilik tanpa memerlukan sebarang bantuan fizikal.
iii. Buang Air / Penggunaan Tandas

Berkeupayaan untuk mengawal fungsi system pembuangan air besar dan kecil secara semulajadi untuk menjaga kebersihan diri.
iv. Berpakaian

Berkeupayaan untuk memakai atau menanggalkan pakaian yang perlu tanpa memerlukan bantuan orang lain.
v. Mandi / Membasuh

Berkeupayaan untuk mandi atau membersihkan diri (termasuklah kemampuan masuk dan keluar untuk mandi) dan membersihkan diri dengan cara-cara lain.
vi. Makan

Semua usaha untuk memasukkan makanan yang telah di sediakan ke dalam tubuh badan.


36. Kehilangan Anggota Badan.
Putusnya secara fizikal kedua-dua anggota badan pada atau atas pergelangan tangan atau pergelangan kaki, yang menyeluruh dan tidak dapat dipulihkan, atau satu anggota badan pada atau atas pergelangan tangan atau pergelangan kaki akibat kecederaan.


Jika Ingin Mendapatkan Keterangan Terperinci Mengenai Produk Insuran Yang Di minati…Sila hubungi ayumie di talian 012-3945501 @ 013-2810870 atau emel di [email]rahayu@prupartner.com.my[/email] / [email]ayu_me79@yahoo.com[/email]

Risalah ini adalah sebagai penjelasan sahaja. Untuk maklumat lanjut mengenai terma dan syarat, sila rujuk
dokumen polisi.